Introductie

MadeleinesColliers made with love

BELANGRIJKE INFORMATIE: de website zal per eind juni 2023 niet meer aanwezig zijn. U kunt mij nog steeds bereiken op mijn telefoonnummer en op mijn emailadres.

Zo’n achttien jaar geleden volgde ik een sieraden workshop en dacht van tevoren dat het daarbij zou blijven. Niets bleek minder waar: ik werd gefascineerd en ben mij steeds meer gaan verdiepen in de mogelijkheden qua stijl, soorten kralen, afwerkingsmogelijkheden, ook door nog andere workshops o.a. bij Zahia in Antwerpen te volgen. Verder bezocht ik vele museumshops en gespecialiseerde shops waar mooie voorbeelden en exclusieve materialen te verkrijgen waren.

Ik heb sindsdien een schat aan kettingen, veelal met bijpassende oorbellen, en soms ook met armbanden en/of ringen, kunnen maken, waarvan ik u hier de resultaten laat zien.

In de lijst met inspiratiebronnen kunt u zien waar ik mij zoal georiënteerd heb. Bij bezoeken aan museumshops heb ik ook sieraden aangeschaft om, naast mijn eigen collectie, bijzonder fraaie sieraden te kunnen aanbieden, die ik zo vond. Daar zijn ook broches, armbanden en enkele ringen bij. In die museumshops heb ik broches en hangers gevonden die ik bijv. gebruik als middenstuk van een zelfgemaakte ketting.

Toen ik besloot door te gaan met deze – uit de hand gelopen – hobby wilde ik dat alleen doen met echt prachtige materialen. Zo gebruik ik halfedelstenen waaronder Lapis Lazuli, Malachiet, Rose Quartz, Onyx, Smoky Quartz, Tijgeroog, Carneool, Amethist en sponskoraal (omdat echte koraal niet meer toegestaan is) en natuurlijk echte parels. Daarnaast zijn vele kettingen gemaakt van of met verfijnde Murano glaskralen, Swarovski kristallen en – parels, Tsjechische glaskralen van Zahia, hoogwaardige keramiek kralen zoals van Kazuri, van Taguanoten of schijven daarvan, van schelpen, geanodiseerd aluminium, porselein en van mooie kralen en hangers van Afrikaanse oorsprong. Daarnaast zijn er sieraden gebaseerd op de Art Nouveau, Art Deco en Jugenstil: een rijke bloeitijd ook voor sieraden. Ik heb mij verder laten inspireren door de natuur en zo ben ik geboeid geraakt door Ginkgo-blad, de levensboom, de klaproos, het klavertje vier, de lotusbloem en daarnaast door het Yin-Yang symbool. Zie hiervoor verder op de speciale bladzijden onder J. en K. Kettingen van Afrikaanse oorsprong staan ook tussen de kettingen in bepaalde kleur en worden dan nader aangeduid met een *. Kettingen met een onderdeel van symbolische betekenis worden ook aangeduid bij

de verschillende kleuren en worden dan aangeduid met **,

De sieraden zijn voorzien van mooie zilveren c.q. zilververgulde kralen van Zahia, (o.a. op basis van precolumbiaanse modellen), andere zilveren en vergulde kralen, kleine tussenkraaltje en tenslotte mooie slotjes, waaronder magneetslotjes (niet geschikt voor mensen met een pacemaker!).

Zo zijn ook de oorbellen gemaakt, waarvan vele met bijzonder vormgegeven oorstekers, waaraan dan een of meer kralen zijn bevestigd zodat het hangers worden. Clips-oorbellen zijn er ook bij.

Voor wie iets echts eenvoudigs wil, ook qua prijs, zijn er tal van mogelijkheden.

Er zijn halskettingen maar ook lange kettingen waarbij ondermeer gebruik gemaakt wordt van satijnen koordjes.

De sieraden van Kazuri heb ik heel bewust in mijn collectie opgenomen omdat het project, dat opgezet is in Kenia, zo’n mooi voorbeeld is hoe kansarme vrouwen een toekomst wordt geboden. Een artikel daarover is te vinden bij mijn inspiratiebronnen.

Recent zijn er met name sieraden bijgekomen geïnspireerd door kunstwerken van Gustav Klimt uit Wenen. In het bijzonder zijn erbij die gebaseerd zijn op het Portret van Adele Bloch-Bauer, de levensboom en andere schilderingen die zich bevinden in het Palais Stoclet in Brussel. Klimt is nadrukkelijk aanwezig in sieraden die zich bevinden in de collectie van Frey-Wille in Wenen.

Tenslotte nog dit: ik kan veelal een ketting geheel naar wens voor u maken al dan niet met bijpassende oorbellen. Verder kan ook van een bestaande ketting, die u in die vorm niet meer wilt dragen, iets anders gemaakt worden met gebruik van onderdelen van die oorspronkelijke ketting.

%d bloggers liken dit: